29-02-2024

Axis Communications & Allinco: een brede blik op de toekomst van veiligheidstechnologie

Leestijd 7 min. leestijd

Een brede blik op de toekomst van veiligheidstechnologie

Al meer dan 15 jaar is Allinco een trotse partner van Axis Communications, en deze samenwerking heeft tot grote successen geleid, onder andere bij hotels, scholen en distributiecentra. We spraken met Jeroen Dijkmans van Gunst, Accountmanager bij Axis Communications. Wat is zijn kijk op de beveiligingsindustrie, welke trends ziet hij en hoe waardeert hij ons partnership?

Een nieuwe kijk op beveiligingscamera’s

Jeroen opent het gesprek met een prikkelende stelling: “Het beeld over beveiligingscamera’s klopt vaak niet.” Hij legt uit dat de traditionele visie op camera’s vaak beperkt is tot het stereotype van bedrijfsbeveiligers die 24/7 naar monitoren staren. “Een camera is veel meer dan dat; het is een intelligente sensor die actie initieert, omdat het verbonden is met het netwerk”, zegt Jeroen. Dit biedt ongekende mogelijkheden, van het bewaken van snelwegen tot het optimaliseren van logistieke processen op bouwplaatsen.

Trends in camerasystemen

We vroegen Jeroen ook naar een aantal trends die hij signaleert. Dit is wat hij erover zegt: “Een interessante trend, die op veel plekken toepasbaar is, is de koppeling van audio en security. Stel dat een crimineel over het hek van een bedrijventerrein klimt. De beveiligingscamera merkt het op, een stem volgt: “Je begeeft je op verboden terrein!” Het is duidelijk dat hij/zij maar beter razendsnel kan vertrekken. Er wordt geen schade aangericht, maar we hebben deze persoon wel uitstekend in beeld en dragen dit beeldmateriaal over aan de politie. Je kunt je voorstellen dat er allerlei situaties zich kunnen voordoen waarbij je mensen persoonlijk zou willen aanspreken.”

Innovatie in de gezondheidszorg

In de gezondheidszorg is er een opvallende ontwikkeling waarbij AI-gedreven camerasystemen worden gebruikt voor gedragsanalyse. Deze technologie speelt een cruciale rol in het detecteren van afwijkend gedrag, zoals een patiënt die valt of ongewone bewegingspatronen vertoont. Dit soort innovaties zijn vooral belangrijk in tijden van personeelstekorten, waar ze helpen bij het waarborgen van patiëntveiligheid. Ook als er niemand is, waarschuwt een camera bij calamiteiten.

Bodycams om hulpverleners te beschermen

Bij nooddiensten (denk aan politie, brandweer en ambulancediensten) is er nog een andere trend waarneembaar: de inzet van bodycams. Ze worden gebruikt om hulpverleners nog beter te beschermen tegen agressiviteit of ander ongewenst gedrag. “Dat je op zo’n beeld staat kan immers gerechtelijke gevolgen hebben als je iemand bent die zich niet kan gedragen.”

Procesverbetering in distributiecentra

Een andere belangrijke trend is de inzet van camera’s om processen in distributiecentra te verbeteren. Jeroen noemt als voorbeeld ‘cross-docking’. Dat is een logistieke procedure waarbij producten direct van de ene transportmethode (bijvoorbeeld een grote vrachtwagen) worden overgeladen op een andere transportmethode, zoals diverse bestelbusjes voor regionale verspreiding. De camera detecteert als sensor het proces en met de data die gegenereerd wordt, wordt een minimale opslag gerealiseerd en komen goederen bovendien eerder bij klanten aan. Dat dit ook grote kostenvoordelen oplevert behoeft geen verdere uitleg: je kunt immers ook analyseren of bestelbusjes efficiënt beladen zijn.

De kracht van partnerschap

Jeroen spreekt met grote waardering over de samenwerking met Allinco. “Op menselijk vlak waarderen we de energie, het enthousiasme en de betrokkenheid van Allinco. Robin Wensing, directeur van Allinco, is het technische geweten, terwijl Niels Verweij, mede-eigenaar, zorgt voor duidelijke structuur en het commercieel meedenken op elk denkbaar vlak. Deze combinatie maakt Allinco een unieke en waardevolle partner.”

“Ook technisch gezien is Allinco bijzonder. Ze combineren diepgaande kennis van infrastructuur en netwerken met uitgebreide productkennis van onze oplossingen. Ze zijn immers Silver Partner van Axis Communications, wat betekent dat er een flink aantal getrainde medewerkers bij Allinco aanwezig zijn. Deze unieke combinatie zorgt ervoor dat we vertrouwen hebben in de veilige en efficiënte werking van onze systemen. Met als resultaat dat een camera (als sensor) geïnstalleerd op een onveilig netwerk bij hen ondenkbaar is.”

Welk proces zou jij met een beveiligingscamera in gaan willen zetten?

We hopen dat dit het verhaal van Jeroen je geïnspireerd heeft om met een bredere kijk naar camerasystemen te kijken. Naast het in de gaten houden van plekken waar veel mensen aanwezig zijn, denk aan scholen, hotels of pretparken zijn er nog ontelbaar veel andere mogelijkheden te bedenken waar de oplossingen van Axis Communications een grote rol kunnen spelen.

Neem contact met ons op als je hier eens over door wilt praten.

 

Meer weten over
dit onderwerp?

Vraag het onze specialist

Niels Verweij

Commercieel Directeur

Bekijk ook deze
gerelateerde artikelen

Blog
20-02
5
5 min. leestijd
Verbonden in innovatie
30-06
5
5 min. leestijd
ISO 9001 & ISO 27001