17-06-2021

De Security Quickscan: weet u zeker dat uw ICT-infrastructuur veilig is?

Leestijd 2 min. leestijd

De urgentie van security is hoger dan ooit. Om de continuïteit van de business niet (verder) in gevaar te brengen, is het belangrijk om eenduidig inzicht te hebben in de huidige status van de ICT-infrastructuur. Is deze zo goed beveiligd als u denkt? Om hier volledig op te kunnen vertrouwen en zeker te weten dat u aan de geldende standaarden voldoet, hebben wij bij Allinco de Security Quickscan ontwikkeld. Met meer dan dertig jaar ervaring in de ICT bieden wij u graag een first óf second opinion aan. Niels Verweij en Wesley Witlox vertellen er in deze blog meer over.

Een second opinion om schijnveiligheid te voorkomen

“Enerzijds gaat security over mensen, maar natuurlijk speelt ook de techniek een onmisbare rol”, licht Niels toe. “Dat is ook meteen de reden dat binnen sommige organisaties wel het gevoel overheerst dat de IT-infrastructuur goed beveiligd is, maar dat dit niet altijd terecht is. Zo creëer je een schijnveiligheid. Om het echt zeker te weten, heb je namelijk óf zelf veel technisch inzicht nodig óf een partner die dat heeft. In dat laatste geval moet dat inzicht wel vertaald worden naar duidelijke rapportages.” Wanneer het om uw eigen gezondheid gaat, neemt u waarschijnlijk al snel het zekere voor het onzekere. Een second opinion kijkt niemand van op. Zo zou het ook met security moeten gaan. “Iedereen heeft zijn eigen specialisme”, vervolgt Niels. “Voor u is dat misschien het onderwijs of hospitality, voor ons is dat de infrastructuur en de veiligheid daarvan. Het is belangrijk om zekerheid in te bouwen. Is het zo goed als u denkt? Dat maken wij graag inzichtelijk.”

Van (onsite) inventarisatie tot securityrapportage

Het doel van de Security Quickscan is het bieden van inzicht in de huidige status en het in kaart brengen van verbetermogelijkheden op de korte en lange termijn. “Op basis van een stappenplan gaan wij samen met de klant aan de slag om dit inzicht te realiseren”, vertelt Wesley. “We vragen informatie uit, inventariseren onsite wat er staat en interviewen bijvoorbeeld ook de IT-manager en/of eventuele externe IT-leveranciers. Het hangt van de wensen van de klant af. Zo kan het ook een benchmarkonderzoek zijn. Uiteindelijk voegen we alles samen in een hands-on rapportage waarmee de opdrachtgever zijn organisatie naar het volgende niveau kan brengen.”

Van verouderde firewalls tot onbeheerde swiches

Waarom zou je een Security Quickscan door Allinco laten uitvoeren? Niels: “Sommige van onze specialisten hebben al meer dan dertig jaar ervaring in de ICT. Met name op het gebied van het LAN en WLAN. Dat specialisme nemen we uiteraard mee in ons onderzoek. We hebben een heel betrokken team dat graag samen met de klant kijkt hoe we samen het beste resultaat kunnen bereiken. Wat we zoal tegenkomen? Vaak verouderde firewalls, maar bijvoorbeeld ook patches die niet doorgevoerd zijn of onbeheerde switches in een open serverkast. Ook zien we veel Wi-Fi-gastnetwerken die niet op een aparte VLAN draaien. Allemaal risico’s voor de continuïteit van een organisatie. Ook als u denkt dat u het voor elkaar heeft, is het goed om eens een second opinion aan te vragen. IT is namelijk zo’n containerbegrip geworden, dat het voor het gros van de organisaties ondoenlijk is om zelf alle kennis in huis te hebben.”

Hoe zeker bent u van de veiligheid van uw ICT-infrastructuur? Neem voor meer informatie of het aanvragen van de Security Quickscan gerust contact met ons op.

Meer weten over
dit onderwerp?

Vraag het onze specialist

Niels Verweij

Commercieel Directeur

Bekijk ook deze
gerelateerde artikelen

Blog
30-03
6
6 min. leestijd
Hoe verhoogt u de security awareness binnen uw organisatie?
15-02
6
6 min. leestijd
Veiligheid van (mobiele) devices verzekerd met Allinco en Kaspersky