09-11-2020

3 voordelen van 5 GHz Wi-Fi voor uw organisatie

Leestijd 5 min. leestijd

Het gebruik van het aantal draadloze apparaten neemt iedere dag toe. En we vragen telkens meer van een verbinding. We willen steeds snellere Wi-Fi en vooral geen storingen. Maar welke verbinding is daarvoor het meest geschikt? 2.4 GHz of 5 GHz?

Voor de komst van 5 GHz maakte iedereen gebruik van 2.4 GHz, de allereerste Wi-Fi-standaard. Helaas wel met een maximale bandbreedte. Al snel werd duidelijk dat het hebben van een gelimiteerd aantal kanalen nadelen kent: u heeft maar een paar ‘schone’ kanalen (vrij van ruis) om uit te kiezen en als iedereen deze wil gebruiken, krijgt u te maken met storing op de verbinding. Dus slechter bereik. 5 GHz kan dat probleem oplossen, want er zijn veel meer verbindingen om uit te kiezen. In dit blog vertelt Wi-Fi-expert Niko Mattheüs meer over de voordelen van 5 GHz voor uw organisatie.

Voordeel 1: vrijwel geen storing

“5 GHz moeten we niet verwarren met 5G, de vijfde generatie mobiele communicatiestandaarden. Het grootste voordeel van 5 GHz is dat we vanwege de snelheid en betrouwbaarheid processen efficiënter kunnen inrichten. Omdat 5 Ghz geschikt is voor grotere bestandsoverdrachten, heeft u bijvoorbeeld een veel betere verbinding voor videoconferencing”, legt Niko uit. “Het is geen nieuwe ontwikkeling, maar voor veel organisaties wordt het wél steeds belangrijker, omdat we via deze frequentie storingvrij meer data kunnen verwerken. In tegenstelling tot 2.4 GHz is er bij 5 GHz genoeg ruimte voor ieder apparaat om een eigen kanaal te kiezen. En de kanalen overlappen elkaar niet, waardoor er vrijwel geen kans op storing is.”

Voordeel 2: minder drukke frequenties

“De signalen van 5 GHz komen minder ver dan 2.4 GHz, waardoor u bijvoorbeeld minder last heeft van ‘ruis’ van de buren. De frequentie is daardoor niet zo druk en dat is een groot voordeel.” Het is belangrijk om te weten dat wanneer u maximaal van 5 GHz wilt profiteren, u ook de juiste accesspoints moet hebben. Niko legt uit: “Een technisch verhaal. In het kort betekent het dat wanneer u hetzelfde bereik als 2.4 GHz wilt hebben, u daar meer energie in moet stoppen. Klinkt ingewikkeld, maar wanneer uw Wi-Fi-expert het netwerk op de juiste manier ‘tweakt’, profiteert u al snel van alle voordelen!”

Voordeel 3: veel hogere datadoorvoer

5 GHz biedt vanwege het extra aanbod aan kanalen meer bandbreedte én meer stabiliteit. Maar is 5 GHz voor iedereen toegankelijk? Niko: “Jazeker. Alle apparaten die we (recentelijk) aanschaffen kunnen beide verbindingen aan. Oudere apparaten zochten eerst naar 2.4 GHz en konden ze deze niet vinden, dan schakelde het apparaat over naar 5 GHz. Nu is dat andersom en is 5 GHz de standaard.” Tot slot vragen we Niko of thuiswerkende medewerkers hier ook van kunnen profiteren: “Zeker. Het is mogelijk om een accesspoint van kantoor thuis neer te hangen, zodat uw medewerkers op het netwerk van uw organisatie werken én ze dus profiteren van de voordelen.”

Voordelen 5 GHz Wi-Fi

Samengevat zijn dit de drie belangrijkste voordelen van 5 GHz voor uw organisatie:

  • Minder storing van andere apparatuur
  • Minder drukke frequenties
  • Veel hogere datadoorvoer

Wilt u ook zorgeloos profiteren van 5 GHz Wi-Fi? Onze ICT-specialisten kijken graag met u mee naar de mogelijkheden. Neem hier contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Meer weten over
dit onderwerp?

Niko Mattheüs

Manager Techniek

Bekijk ook deze
gerelateerde artikelen

Blog
01-09
4
4 min. leestijd
Welkom in ons netwerk: Allinco in een nieuw jasje!
20-09
2
2 min. leestijd
Allinco is Kaspersky Silver partner