19-04-2024

Ben je klaar voor NIS2? De deadline is al eind 2024

Leestijd 7 min. leestijd

Onze digitale wereld wordt steeds onveiliger. Er bestaat een constante dreiging van cyberaanvallen en het is noodzakelijk dat elk bedrijf het onderwerp cyberbeveiliging serieus neemt. Om het aantal cyberaanvallen binnen Europa in te dammen heeft de EU eind 2022 de NIS2 (Network and Security Directive) richtlijn aangenomen. Voldoet jouw bedrijf er al aan?

Wat is de NIS2-richtlijn?

De NIS2-richtlijn is de nieuw geldende standaard voor cyberbeveiliging binnen de EU. Deze bouwt voort op zijn voorganger door strengere eisen te stellen aan een breder scala aan organisaties. Het doel? Zorgen dat jouw organisatie, en daarmee de maatschappij, veilig blijft in een wereld vol digitale bedreigingen.

Voor wie is dit van belang?

Als jouw organisatie een cruciale rol speelt in de economie of maatschappij – denk aan sectoren zoals energie, gezondheidszorg, bankwezen, of digitale diensten – dan kan je al snel onder deze richtlijn vallen. Dit betekent dat het tijd is om je cyberbeveiligingsmaatregelen onder de loep te nemen en ervoor te zorgen dat ze voldoen aan deze nieuwe EU-norm.

Bij twijfel of je er ook aan moet voldoen kun je deze pagina van het Nationaal Cyber Security Centrum raadplegen. Natuurlijk kun je, als je niet op de NIS2-lijst staat, ook deze richtlijn omarmen. Want welke reden zou er zijn om niet proactief je collega’s, klanten en jezelf te willen beschermen?

Waarom zou je hier aandacht aan moeten besteden?

Een eenvoudig antwoord: omdat cyberbeveiliging iedereen aangaat! Een cyberaanval kan niet alleen jouw organisatie lamleggen, maar ook verstrekkende gevolgen hebben voor klanten, partners, en zelfs voor de nationale veiligheid. Door te voldoen aan de NIS2-richtlijn draag je bij aan een veiliger digitaal Europa.

Wat gebeurt er als je dit negeert?

De risico’s kunnen aanzienlijk zijn. Boetes voor niet-naleving kunnen oplopen tot serieuze percentages van je (wereldwijde) omzet, om maar te zwijgen over de reputatieschade en het verlies van vertrouwen bij klanten. In een wereld waarin digitale reputatie alles is, kun je het je simpelweg niet meer veroorloven om cyberbeveiliging te negeren.

Er moet veel geregeld worden

Als je organisatie binnen het bereik van de NIS2-richtlijn valt, staan je belangrijke taken te wachten. Je moet onder meer kunnen zorgen voor een grondige risicoanalyse, doeltreffende beveiligingsmaatregelen implementeren voor al je services en het ontwikkelen van procedures in geval van incidenten. Daarnaast is het ook vereist om snel, binnen 24 uur, incidenten te melden aan regulerende autoriteiten en het CSIRT. Daarbij komt nog het toezicht door een onafhankelijke instantie die controleert of je volledig aan de NIS2-richtlijn voldoet en speciale aandacht heeft voor de naleving van de opgelegde verplichtingen.

Onze hulp bij cyberweerbaarheid

Je hebt nog tot eind 2024 om te voldoen aan deze richtlijn. Om je te helpen bij de vereisten en implementatie van de NIS2-richtlijn organiseert Allinco samen met Blue Legal advocaten en juristen het NIS2 Seminar. Het zal je veel nieuwe inzichten geven en de implementatietijd kunnen verkorten.

Datum:

Dinsdag 28 mei 2024 van 15:00 – 18:00 uur

 

De workshop vindt plaats bij Allinco:

Goeseelsstraat 5
4817MV Breda

 

Meld je aan via een e-mail naar sales@allinco.nl.

Meer weten over
dit onderwerp?

Vraag het onze specialist

Niels Verweij

Commercieel Directeur

Bekijk ook deze
gerelateerde artikelen

Blog
17-06
2
2 min. leestijd
De Security Quickscan: weet u zeker dat uw ICT-infrastructuur veilig is?
06-03
2
2 min. leestijd
Allinco Systems is Elite Partner Ruckus Networks