02-03-2021

Vijf tips voor de adoptie van Microsoft 365

Leestijd 6 min. leestijd

Om ervoor te zorgen dat medewerkers altijd en overal kunnen werken, kiezen veel organisaties voor Microsoft 365. Maar alleen de aanschaf is geen garantie voor succes. Gemiddeld wordt namelijk slechts vijf procent van de applicaties en functionaliteiten gebruikt. Zonde, want zo blijven veel voordelen onbenut. Om écht te profiteren van de mogelijkheden die het platform te bieden heeft, is het essentieel dat gebruikers het gaan omarmen en eigen maken. Daarom delen wij in deze blog vijf tips om de adoptie van Microsoft 365 binnen uw organisatie te stimuleren.

1. Start op tijd met de adoptie van Microsoft 365

Het merendeel van de mensen houdt niet van veranderingen. Wacht daarom niet tot na de lancering van Microsoft 365, maar begin op tijd met de introductie. Maak er geen IT-feestje van en neem mensen uit verschillende lagen van de organisatie mee in de werkwijze en de voordelen van het platform. Bedenk hierbij wat medewerkers willen bereiken en hoe Microsoft 365 kan helpen om deze doelstellingen te behalen. Door te beginnen met doelen en problemen die Microsoft 365 gemakkelijk kan oplossen, zien én ervaren gebruikers direct het nut.

2. Communiceer de voordelen

Naast dat gebruikers moeten weten dat Microsoft 365 beschikbaar is, moeten ze ook weten wat zij er zelf aan hebben. Organiseer (digitale) bijeenkomsten waarin je uitlegt én laat zien hoe Microsoft 365 het werk van medewerkers makkelijker en efficiënter maakt. Begin bijvoorbeeld met het overleggen op afstand via Teams. Of met het delen van informatie in een SharePoint-omgeving.

3. Zorg voor goede ondersteuning en deel kennis

We zeiden het al in het begin; om Microsoft 365 optimaal te kunnen gebruiken moet je het platform gaan omarmen en eigen maken. Dit kan alleen als medewerkers weten wat ze waarvoor kunnen gebruiken en op welke knoppen ze moeten drukken om hun taken uit te voeren. Hierbij kan Allinco u helpen. Wij bieden trainingen aan die passen bij uw organisatie: nu vooral nog via Teams, maar straks ook weer klassikaal. Uiteraard kunt u zelf -of samen met ons- bijvoorbeeld ook ‘Lunch & Learn’-sessies organiseren waarin verschillende collega’s hun ervaringen delen. Zo blijven uw medewerkers zich continu bewust van de voordelen van Microsoft 365 in de praktijk en zijn ze ook eerder bereid om hun werkwijze aan te passen.

4. Meet de voortgang

Bepaal voordat je met de implementatie van Microsoft 365 aan de slag gaat ook je KPI’s en succes-metrics. Doe een nulmeting bij de start en meet vervolgens regelmatig wat de adoptie is van de diverse applicaties. Welke apps worden nu al gebruikt en welke helemaal niet? Zie je bijvoorbeeld dat SharePoint niet gebruikt wordt, terwijl dit wel belangrijk is voor het realiseren van bepaalde doelstellingen? Ga dan met medewerkers in gesprek en achterhaal waar dit aan ligt.

5. Stop niet bij de implementatie

Microsoft 365 staat niet stil. Maar Allinco, de ICT-wereld en jij ook niet. Ontwikkelingen voeren elkaar in razend tempo op. Zorg er daarom voor dat uw adoptieplan zich ook continu blijft ontwikkelen. Gebruik de meetresultaten en voortschrijdend inzicht om de volgende stappen te bepalen. Organiseer bijvoorbeeld regelmatig kennis- en workshopsessies om onderbenutte onderdelen of nieuwe features van Microsoft 365 extra onder de aandacht te brengen bij medewerkers.

Wilt u meer weten over de adoptie van Microsoft 365 of welke licentie het beste bij uw bedrijf past? Neem dan hier contact met ons op en we plannen graag een (Teams-)afspraak in!

Meer weten over
dit onderwerp?

Rob Harmsen

Key Accountmanager

Bekijk ook deze
gerelateerde artikelen

Blog
28-05
5
5 min. leestijd
Drie digitale COVID-19 awareness oplossingen van Allinco
20-09
2
2 min. leestijd
Allinco is Kaspersky Silver partner
02-07
1
1 min. leestijd
Allinco is Managed Service Partner van Ruckus Networks