Het Domain Name System (DNS) is de basis voor de werking van zowel interne netwerken als het internet. Iedereen heeft ermee te maken. Het bevat echter een aantal, vaak onbekende, maar ernstige cybersrisico’s. Maar laten we eerst antwoord geven op de vraag: wat is een DNS?
Een DNS (Domain Name Server) fungeert als een schakel tussen gebruikers en internetadressen. Het vertaalt leesbare adressen in een voor computers herkenbaar en bruikbaar IP-adres. Dat doet het voor zowel interne netwerkapparatuur (met namen als ‘laptop_joost’ of ‘printer_kantoor’), maar ook voor URL’s als bijvoorbeeld www.allinco.nl.
Een vertaalslag is nodig, want alleen IP-adressen zijn daadwerkelijk geldige netwerkadressen. Voor die vertaling gebruiken DNS-systemen speciale databases, ook wel DNS-records. Hierin staat precies welke IP-adressen horen bij welke leesbare URL’s. Vindt de server het bijbehorende IP-adres, dan leidt deze het verzoek van de gebruiker door naar de gewenste website of dienst en komt de verbinding tot stand. Vergelijk het met het adresboek op je telefoon: je tikt de naam in van een van je contactpersonen en vervolgens zoekt je telefoon het bijbehorende telefoonnummer. Het bellen begint.
Ondanks de vele voordelen die DNS biedt, kent het helaas ook cyberrisico’s. Dit zijn de belangrijkste:
Zowel malware als ransomware vinden regelmatig hun weg via valse, besmette websites. Zo verspreiden hackers malafide software, bijvoorbeeld voor het initiëren van een ransomware-aanval. Helaas is dit geen zeldzaamheid: ruim 91% van alle schadelijke software komt binnen via verbindingen naar kwaadaardige websites of servers. Ook fungeren nagemaakte, valse websites als vangnet voor het in handen krijgen van persoons- en bedrijfsgegevens. Met name via phishing-mails worden nietsvermoedende gebruikers naar haast perfect nagemaakte websites gestuurd. Daar worden ze verleid om inloggegevens en andere data achter te laten. Dit levert hackers belangrijke munitie op voor een cyberaanval. Bovendien kan het leiden tot een datalek.
Dat lees je terug in onze volgende blog. Nu al nieuwsgierig? Neem dan contact met ons op.
Vraag het onze specialist